خبرهای داغ:

تنها زن عضو مجلس خبرگان که بود؟

تنها زن عضو مجلس خبرگان که بود؟
 مرضیه حدیدچی مشهور به دباغ و منیره گرجی از جمله زنانی هستند که در روز‌های آغازین انقلاب اسلامی با حمایت و تأیید امام خمینی (ره) بالاترین سمت‌های کشور را بدون توجه به جنسیت‌شان تجربه کردند و در این جایگاه‌ها خوش درخشیدند. 
کد خبر: ۹۶۶۱۵۰۱
|
۰۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۱
 
 

به گزارش سرویس خبری بسیج جامعه زنان مرضیه حدیدچی مشهور به دباغ و منیره گرجی از جمله زنانی هستند که در روز‌های آغازین انقلاب اسلامی با حمایت و تأیید امام خمینی (ره) بالاترین سمت‌های کشور را بدون توجه به جنسیت‌شان تجربه کردند و در این جایگاه‌ها خوش درخشیدند. 
خانم دباغ از مبارزان دوران حکومت پهلوی بود و از سوی ساواک زندانی و شکنجه و سپس در دوران تبعید امام خمینی (ره) در پاریس محافظ شخصی خانواده ایشان شد. 
این مبارز انقلابی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال۱۳۵۷، مأمور تشکیل سپاه غرب کشور شد و مدتی فرمانده سپاه همدان بود و در سال۱۳۶۱ در کردستان مجروح شد. از وی به عنوان نخستین و تنها فرمانده زن سپاه یاد شده است. 
بانو منیره گرجی هم اگرچه به اندازه خانم دباغ شناخته شده نیست، اما نمونه‌ای دیگر از بانوان فرهیخته ایرانی است که به عنوان تنها زنی است که به مجلس خبرگان راه یافت و در نوشتن قانون اساسی کشورمان از سوی این مجلس سهیم بود. 
خانم گرجی اگرچه بعد‌ها در حوزه‌های سیاسی ورود کمتری داشت، اما تا آخرین لحظه‌های عمر در حوزه‌های تبلیغی و پژوهشی فعالیت داشت و در منزل شخصی‌اش به برگزاری جلسات تفسیر قرآن مشغول بود، هر چند به دلیل کهولت سن برگزاری این جلسات نسبت به سال‌های قبل برای او دشوارتر شده بود. 
بانو گرجی در تاریخ ۲۳دی ۱۴۰۳ در ۹۵سالگی درگذشت، به همین بهانه به زندگی و فعالیت‌های این بانوی بزرگ نگاهی انداخته‌ایم تا نسل جوان یکی از زنان بزرگ تاریخ معاصر را بهتر بشناسد. 
منیره گرجی‌فرد فعالیت‌های خود را پس از قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ آغاز کرد. 
او جلسات قرآنی در تهران برگزار می‌کرد که هرچند به صورت اجتماعی، تفسیر و احکام تشکیل می‌شد، اما به تدریج جنبه سیاسی به خود گرفت و به محلی برای تبادل نظر و آگاهی‌بخشی درباره حقوق زنان تبدیل شد و طی آن زنان برای ورود به عرصه سیاسی آماده می‌شدند. 
 او همچنین به عنوان سخنران به شهر‌های مختلف از جمله همدان دعوت می‌شد و طی یکی از مصاحبه‌هایش عنوان کرد که سیدمحمود طالقانی، مفسر قرآن پیش از انقلاب از او خواسته بود در جلساتش حضور داشته باشد و به سؤالات بانوان پاسخ دهد. 
 منیره گرجی‌فرد در سال۱۳۵۸ به مجلس خبرگان قانون اساسی راه یافت. وی به عنوان تنها زن منتخب تهران در مجلس خبرگان قانون اساسی انتخاب شد و با یک‌میلیون‌و۳۰۶هزارو۵۶۲ رأی به این مجلس راه یافت.
او در این مجلس به شدت پیگیر مسائل مربوط به حقوق زنان و خانواده بود و سخنرانی‌های زیادی در مورد حقوق زن در اسلام و در مکتب تشیع ایراد کرد. 
گرجی‌فرد با توجه به فضای سیاسی آن زمان و به درخواست برخی از شخصیت‌های مذهبی و سیاسی از جمله سیدمحمود طالقانی تصمیم به کاندیداتوری گرفت. 
گرجی‌فرد ابتدا تمایلی به کاندیداتوری نداشت و به گفته خودش، هیچ‌گاه برای خود قدمی برنداشته بود، اما با مشاهده مصاحبه‌های زنانی از گروه مجاهدین خلق که نظرات غیراسلامی و قصد ورود به مجلس را داشتند، تصمیم گرفت کاندیدا شود. 
او به درخواست‌های مکرر برخی از آقایان پاسخ مثبت داد و در نهایت به عنوان نماینده مردم تهران انتخاب شد. 
گرجی‌فرد پس از پایان دوره مجلس خبرگان قانون اساسی، به طور کامل از مسائل سیاسی کناره‌گیری کرد.
وی پس ازکناره‌گیری از سیاست در حوزه علمیه خدیجه کبری (س) تهران به تدریس فقه، تفسیر، احکام و اخلاق مشغول شد. 
بانو گرجی همچنین در مرکز تربیت معلم شهید رجایی درس عرفان امام خمینی را تدریس می‌کرد و در کنفرانس‌های بین‌المللی با موضوعات مربوط به زنان شرکت داشت و تلاش‌هایش در این زمینه تأثیرگذار بود.
زندگی و فعالیت‌های منیره گرجی‌فرد نشان‌دهنده تعهد او به ارتقای حقوق زنان و ترویج آموزه‌های قرآنی است که وی را به یکی از شخصیت‌های برجسته تاریخ معاصر ایران تبدیل کرده است. 
از گرجی کتاب (نگرش قرآن به حضور زن در تاریخ انبیا) به چاپ رسید. 
این کتاب در ۱۲فصل به معرفی زنان مؤمن و کافری می‌پردازد که نام‌شان در قرآن آمده است. 
این کتاب هم زنان مؤمن و وارسته تاریخ پیامبران را معرفی می‌کند و هم زنان کافر را. 
این اثر در سال۱۳۷۳ از سوی انتشارات سازمان تبلیغات اسلامی و در سال ۱۳۸۷توسط انتشارات بین‌المللی الهدی به زبان‌های عربی و انگلیسی منتشر شد. 
منیره گرجی‌فرد با فعالیت‌های مؤثر خود در عرصه سیاست و حقوق زنان، نقشی کلیدی در تاریخ معاصر ایران ایفا کرده است.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار